onsdag 14. april 2010

Valentino - syn på det skjønne

Valentino Cleme  Ludovico Garavani var en meget dyktig italiensk motedesigner, kjent for sin enkle eleganse og sitt nydelige snitt. Aller mest kjent er han innen selskapsklær og klassisk design. Valentino Garavani ble født 11.mai 1932 i Voghera. Helt fra han var liten drømte Valentino om moter og kunst. Han ble trukket mot det elegante og skjønne. Som 14-åring fikk han moren til å sy ham klær som han selv hadde designet. Han ba henne også ofte om å endre plagg han kjøpte, fordi han ikke var fornøyd med detaljene. Han fikk pengestøtte av foreldrene til å følge drømmen sin, og studere det han alltid hadde ønsket i Paris.Valentino har laget haute couture og prêt-a-porster for noen av de største stjernene i verden, og blir fortsatt kalt “den røde løpers regelmessige”. Kundelisten er lang, og full av kjente frontfigurer og forbilder, som for eksempel den britiske prinsessen Margaret og Elizabeth Taylor. Jacqueline Kennedy Onassis har også brukt flere klær fra Valentino. Mange skuespillere har også mottatt Oscar-priser i kjoler av Valentino, som for eksempel Julia Roberts, Jane Fonda og Cate Blanchett. Av norske brukere av Valentinos design er Mette Marit særlig stor. Hun har flere ganger brukt nydelige kjoler av Valentino, som i bryllupet til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary av Danmark, og da hun var på besøk i sør-korea i fjor. Hun bar da en lys, rosa blondekjole, med et nydelig, enkelt snitt.  Det at store kjendiser som Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn og Jacqueline Kennedy brukte Valentinos kjoler tidlig i karrieren han, hjalp han til å komme så langt om han har komt i dag. Før han slo gjennom med sitt eget motehus, jobbet han nemlig for Dessës i 5 år. Etter dette arbeidet han for Guy Laroche der han lærte å skape aftenskjoler. I 1959 reise han tilbake til Italia og startet sitt eget designstudio i Roma. Det var på hans første visning av sin første kolleksjon han ble oppdaget. Etter dette valgte både kongelige og internasjonale superstjerner sine brudekjoler fra Valentino. På premieren av storfilmen Spartacus i Roma bar Elizabeth Taylor en kjole designet spesielt for henne, og Jacqueline Kennedy bestilte seks kjoler i svart og hvitt for å bære etter hennes manns død. Hun bestilte også senere en brudekjole fra Valentino, da hun skulle gifte seg med Aristoteles Onassis. Kjolen var elfenbenshvit med blonder. Det av etter dette Valentino ble virklig kjent, og han havnet på forsiden av motemagasiner verden over.


Valentino fikk sin inspirasjon fra å se for seg kjoler, ikke kvinnene, men heller hvordan kvinnene ville like dem. Han sa at kvinner vil være vakre, og det er hans jobb å gjøre det. Fargen rød var Valentinos store lidenskap, og han elsket kontrastene mellom hvitt, svart og rødt. Antrekkene hans er tidløse, samtidig som moderne og originale, han er på en måte det vi kan kalle en nyskapende designer. Grunnlaget for Valentinos designerfilosofi er å feire de kvinnelige formene og kvinnenes seksualitet med rene og klare linjer.

 


At Valentino var lidenskaplig opptatt av skjønnhet er ingen hemmelighet. Særlig begeistret var han for India. Han var interessert i det vakre og tradisjonelle i ulike kulturer. Kolleksjonen hans fra 2002 er tilegnet India, selv om han sier at han alltid har et snev av India i kolleksjonene sine.

Det er laget en dokumenterfilm til hyllest for Valentino, nemlig ”Valentino: The Last Emperor”. Valentino har vært moteskaper i 45 år, og har satt store spor. Han blir ofte kalt for kjolekongen, og hans liv som designer ble fanget på film. Det har tatt ca. to år å lage filmen, og det er Vanity Fair-journalisten Matt Tyrnauer som star bak den. Filmen gir oss et innblikk i Valentinos design, og gir oss et innsyn I hans hverdag. Vi får også se mange av arbeidene hans og de aller vakreste kjolene.I 2008 valgte Valentino å gå av med pensjon, 75 år gammel, med 45 år innen moteverden. Valentino har gitt nye idéer og kunnskaper til moteverden, og han har satt lys på det tidløse, elegante og enkle. Ved hans avskjed fra motebransjen valgte Valentino å si noen velvalgte ord: ”Jeg er klar over at motehuset som bærer mitt navn vil forandre seg, men jeg håper at det kreative teamet som designer de ulike linjene forstår hvordan de skal fortsette mitt arbeid på en slik måte at jeg vil bli stolt”, sa Valentino, før han med det takket for seg etter å ha skapt en egen epoke i motebransjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar