mandag 30. november 2009

Propegandaplakater


Propeganda betegner det moderne og fremstiller informasjon fra en side, hvor man forventer at andre skal ta samme side av saken. Ofte er det en slags religiøs eller politisk reklame. Propegandaen blir ofte illustrert på plakater. Det finnes både morsome og mer saklige propagandaplakater.

 

          
Ovenfor ser vi en latterliggjørende-, en reklamerende- og en skremmelsespropeganda.


Øverst av de to plakantene over ser vi en moderne propegandaplakat av Obama. Nederst også en moderne av Hitler, en satire. Det er en klar likhet mellom plakatene. Fargene blå og rød går igjen, og bakgrunnen er på begge plakatene er delt i to, en rød del, og en blå del. Begge har slagordet, eller ordet som forbindes med dem, nederst på plakaten. Både Hitler og Obama er stiliserte. Plakatene er enkle, og menneskene er tydelig i fokus. Det er lagt lysere områdere i ansiktene, for å forsterke hvem plakaten avbilder. Hvem har laget disse plakatene? Noen som er mot Obama, og vil sammenlikne han med Hitler?  Eller er det bare noen som sammenliknet dem for gøy for å se likhetene?Dette er en eldre propegandaplakat av Mao. Det er lett å se hvem som er i fokus. Maos ansikt er forstørret, og det er lagt et gult, lysende skjær bak ham for å fremheve ham. Han er stor, mens de andre menneskene er små. De "heier" på Mao. Måten han fremstilles på er som en god og kjærlig mann. Det er brukt farger som fanger, som gul og oransje, med svart som kontrast.

1 kommentar:

  1. Sjekk kilden til Hitlerbildet du har lagt ut.Det er ikke en gammel plakat, men faktisk laget i dag
    Se i nedre kant av plakaten. Dert står det: thepeolescub.com. Hva slags nettsted er det ? Ikke alle nettsteder er til å stole på. Du har eller funnet fram til mange gode plakater og har skrevet bra om disse

    SvarSlett