onsdag 18. november 2009

Honoré Daumier, Third class carriage


http://mini-files.thinkpool.com/files/mini/2008/01/31/The/20Third/20Class/20Carraige.jpg

Oljemaleriet "Third class carriage" ble malt i perioden 1862-64 av den franske kunstneren Honoré Daumier. Maleriet illustrerte det moderne og urbane livet under industrialiseringen på midten av 1800-tallet i Paris. Daumier begynte ikke å male bilder av tog før på 1840-tallet.

Honoré Daumier er en fransk karikatuetegner, maler og skulptør. Han er først og fremst kjent som en politisk og sosial satiriker, men siden hans død, har verdien av maleriene hans økt. Han var dypt interessert for mennesker, spesielt de underpriviligerte.

I bildet "Third class carriage" viser han oss med mye følelse for denne gruppen mennesker på togreisen.  Handlingen er lagt til en togvogn. I fokuset ser vi en liten, fattig familie med en mor med hennes lille barn, en bestemor som er i sine egne tanker og en liten sovende gutt. I bakgrunnen sitter mange kvinner og menn med flosshatter men triste miner. Dette er antagelivis en første eller andre klasse-vogn. Den fattige familien i forgrunnen smiler forsiktig. Midt i bildet trekkes en linje i det gylne snitt. Denne linjen er skillet mellom personene i fokuset, og resten av vogna.

Motivet er satt til inni en vogn. Store deler av bildeflaten er dekket av alle folkene i bildet, men vi kan se taket, og den ene veggen med to vinduer. Linjene er organiske og myke. Lyset setter fokuset på kvinnen med barnet  og bestemoren. Fargeskalaen er dempet og mørk, med noen få gullige lyspunkter. Det er store kontraster mellom det lyse og  det mørke, og det guleoransje og blå. Det er enkelt malt, og litt grovt malt. Hendene har for eksempel fått en tydelig kontur. Andre elementer i bildet har også fått kontur. 

Bildet forteller om klasseskillet på midten av 1800-tallet. Det er et skille mellom de som ligger lavest på den sosiale stigen, og de som er mer velstående. Dette er symbolisert med benkeryggen som går mellom de fattige og de litt rikere. I forgrunnen, hvor de som kjørte på tredje klasse, ser vi at menneskene har mer slitne ansiktsutrykk enn de i bakgrunnen. Da togene kom på 1800-tallet var det stor forskjell mellom klassene. Det var vogner for første klasse, andre klasse og tredjeklasse. De aller fleste tok tredjeklassereisene. Her var det priser folk hadde råd til, selv om det ikke var så stor komfort. Det var ikke toaletter i disse vognene, og folkene satt trangt. Til tross for dette var det disse vognene som var mest brukt. 

Bildet er malt realistisk og Daumier pynter ikke på sannheten. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar