onsdag 5. mai 2010

Frank Lloyd Wright (1867 - 1959)Frank Lloyd Wright er en av "de fire store" arkitektene under modernismen. Han blir regnet som en av Amerikas mest berømte arkitekt.

Som barn brukte Wright mye tid på å leke med læreblokker i barnehagen. Blokkene bestod av ulike geometriske former, som kunne settes sammen i ulike kombinasjoner og figurer. Selv mener han at disse klossene har lært ham om formgivning. Mange av bygningene hans er faktisk sammensatt av ulike geometriske former.

Hans første jobb var hos Joseph Lyman Silsbees arkitektfirma. Innen et år var gått hadde han sluttet her og startet å jobbe hos Alders og Sullivans. Her fikk han mye ansvar i ulike prosjekter. I 1893 sluttet Frank Lloyd Wright også her, og startet sitt eget firma. Innen 1901 hadde Wright fullført 50 prosjektet.

I perioden mellom 1900 og 1910 tegnet Wright bolighus innen stilene "Prairie Houses". Dette betyr at bygningene var langstrakte og lave, med slanke, skrånende tak. Bygningene hadde og rene silhuetter, lave piper, overheng og terrasser og det ble brukt mye ubehandlet materialer. Grunnen til at Wright brukte denne stilen i arbeidene sine var fordi det passet fint i landskapet rundt Chicago, som var hvor han arbeidet. Disse husene regnes som de første husene med åpen planløsning.

Et kjennetegn på Wrights arkitektur er måten han har formet innerommet i boliger og i offentlige bygninger. Et godt eksempel på dette er Unitarian Unity Temple, som er i Oak Park.


En av Wrights teorier var at menneske skulle stå sentralt i all formgivning.

Utover 1930-tallet var Frank Lloyd mer påvirket av modernismen. Et av hans mest berømte verk er tegnet på denne tiden. Det er nemlig "Fallingwater" (anbefaler å trykke på denne linken) og ble tegnet i 1935. Dette er min favoritt blant Frank Lloyd Wrights verk, og er grunnen til at jeg valgte å skrive om akkuratt han. Huset glir rett inn i de nydelige, grønne omgivelsene. Bygget er delvis bygget over en foss i elva Bear Run. Tidligere var dette helgeboligen til Wright, men det er nå et museum.
Her er noe andre verk av Frank Lloyd Wright:Frank Lloyd Wright er en fantastisk arkitekt og et stort forbilde!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar